25-01-14

Voorbeschouwing Crosscupdebuut Hannut

"Daar is em, daar is em!" Na een jaar op non-actief heb ik besloten mijn blog terug te heropenen. Op een jaar tijd ben ik als persoon door allerlei omstandigheden enorm veranderd. Ik heb een aantal dingen in mijn leven helemaal omgegooid. Een jaar terug zou kritiek mij mentaal de grond in boren, in het heden kan het me nog weinig schelen. Een hardere Bjokkes, maar nog wel steeds met een glimlach op het gezicht Knipogen.

Oké, terug naar het sportieve dan maar. Na de korte cross van Grimbergen begon ik de kilometers terug wat omhoog te halen. Na een stevige trainingsweek van 76km en wat fitness, begon deze week minder ideaal. Sinds eind vorige week woont mijn grootmoeder terug bij ons in en nu waarschijnlijk voor goed. Ze was eind vorige week gevallen en hield daar een serieuze hoofdwonde en drie gebroken ribben aan over. Neem daarbij nog eens een toenemende dementie en dan lijkt het logisch dat we vanaf nu voor goed voor haar zorgen. Elke nacht vijf keer opstaan om ze uit haar bed te helpen om naar wc te gaan...als het al niet te laat is. Twee nachten weinig geslapen en dus hield ik begin van de week gewoon rust. Zondagnacht schoot er dan nog iets in mijn rug met haar uit haar bed te helpen Onbeslist. De rest van de week moesten mijn ouders de "nachtwacht" maar overnemen. Zo kon ik dankzij de oordopjes mijn slaap inhalen en vanaf woensdag terug trainen, wat meer op snelheid. Maar die rug speelde nog opRoepen. Woensdag na 2km te hebben ingelopen, knakte er iets in mijn rug. Het deed even serieus pijn, maar daarna was het gevoel zalig...ik had het net zoals een dik jaar terug het eruit gelopen (zoals mijn grootvader het altijd deed). Na nog enkele kilometers inlopen kon ik mijn interval zonder problemen afwerken. De dagen erna was het gevoel in de rug terug oké en kon er normaal getraind worden. Uit tijdgebrek heb ik de laatste twee maanden zo goed als op mezelf getraind...hopelijk kan ik snel wat tijd vrij maken om met de club te gaan trainen!!! Na vier veldlopen en de stratenloopklassieker in Leuven staat morgen de korte cross van Hannut op het winterprogramma. Ben ik klaar voor mijn Lotto Crosscupdebuut Onbeslist?!

korte cross Grimbergen.jpg

Het loslopen ging vandaag toch al zeer goed. Een achttal kilometer rustig losgelopen. Af en toe moest ik me wat inhouden om toch niet te snel te gaan. Halfweg kwam ik een "oude" bekende tegen. Een 74-jarige man die ik elke training tegen kom en altijd hetzelfde vraagt: "Is het al tien uur?" Vandaag vroeg hij niks, het is te zeggen...ik was hem voor. "Het is al bijna elf uur." Zei ik wat spottend naar hem toe. Er verscheen een lach op zijn gezicht. In tegenstelling tot andere keren wandelde hij nu. Toen ik een tiental meter van hem wegliep, riep hij plots. Ik voelde aan dat de man nood had aan een goede babbel. Ik keerde terug en liep een stukje mee tot bij zijn thuis. Nuja lopen...ik paste mijn tempo aan dat van hem...een 8km/h. Maakt ook niet uit, vindt het al knap dat hij elke dag een uurtje gaat joggen of wandelen. Hij vroeg of ik veel liep en waar ik woonde. Toen ik mijn afkomst vertelde en wat ik zo allemaal liep, begon de man open te bloeien. Tot mijn verbazing woonde de man in Okselaar...paar huizen voorbij Sylvain Beckx, zo goed als schuin tegenover "Louis Clip" zoals wij hem vroeger noemde. Hij begon te vertellen van vroeger. "Volgend jaar word ik 75." Zei hij fier! "En dan loop ik welgeteld 50 jaar!" Ik heb de man beloofd volgend jaar een doos pralines cadeau te doen voor zijn jubileum Knipogen. Toen ik zei dat ik morgen naar Hannut zou gaan voor de korte cross, begon hij nog sneller te lopen Tong uitsteken. "Daar heb ik twaalf keer deelgenomen en één keer was ik zelfs 8e."Er was nu geen woord meer tussen te krijgen. "Er was zelfs een editie waarbij ik mij langs de gespannen linten moest recht houden en verder hijsen, we zakten zeker 20cm in de modder". Hij vertelde me dat hij tot enkele jaren terug was aangesloten bij Looise AV. Toen ik zei dat ik mannen zoals François Cuypers (4x400m in 3'20" en 4x800m in 7'47" in 1979, zelf een zeer goed 200m loper) , Luc Pittevils (tot vorig jaar nog bij de beste van België bij de 60+ in het veld) en William Van Dijck (moet ik u niet voorstellen) persoonlijk kende, begonnen zijn oogjes terug te blinken. De man werd meteen 30 jaar jonger. "Met die jongens trainde ik vroeger". "Ikzelf moest geregeld hazen voor Betty Vansteenbroeck (In de jaren tachtig en negentig een zeer goede 800m tot 3000m loopster)." Hij vroeg zich af hoe ik die mannen kende. Simpel. Ik woonde zelf tot mijn twaalf jaar in Testelt en de meeste van de vernoemde lopers woonde daar ook. De moeder van François, Irma, breide voor mij altijd pullovers. Toen ikzelf begon te lopen, kreeg ik van die mannen altijd tips. Nu nog altijd overladen ze mij met tips en komen ze geregeld een keertje langs om te polsen hoe het lopen gaat. Sommige van hun lopen zelfs nog steeds... Toen we aan zijn huis kwamen namen we afscheid van elkaar. Ik moest nog een dikke twee kilometer tot thuis lopen. Het enige waar ik spijt van had, was dat ik zijn naam was vergeten te vragen...maar dat zal mijn grootvader wel weten.

download.jpg

Opmerkelijk was dat ik onderweg veel "succeswensen" kreeg van de dorpelingen van Okselaar en Averbode. Vele van hun volgen mijn loopprestaties hoewel ze zelf nooit gelopen hebben. Elke keer ik ze tegenkom stellen ze vragen of krijg ik te horen: "Goed gelopen, ge stond in de gazet" (sportuitslagen). De laatste maanden zagen ze met niet meer staan en dan zijn ze ongerust. Vele van hun komen wekelijks langs om te polsen. Het doet me plezier dat een amateurloper zoals ik zoveel steun krijgt, doet me wel iets. Ze vinden het raar dat ik op de weg makkelijk tussen de tien eerste loop en soms zelfs podium, en in het veld bij de laatste vijf loop. Eigenlijk is dat heel simpel. Bij de seniors heren en soms ook bij de masters, zie je 2/3 van de deelnemers nauwelijks op de weg. Het zijn pistiers, veldlopers,... Als ik dan zie dat de regionale mannen die geregeld een stratenloop winnen in de tweede helft van de uitslag lopen en soms zelfs bij de laatste tien, dan is het voor mij logisch dat ikzelf die anders één tot twee minuten na hen aankom op de weg, bij de laatste vijf loop. Maar vergis u niet, voor vierde of vijfde laatste te zijn op een korte cross moet je 16-17km/h lopen...afhankelijk van de zwaarte van het parcours. Op de lange crossen ligt dat rond de 15-16km/h. Ik spreek dan van de seniors mannen...bij de masters is er meer niveauverschil...maar de vijftien eerste daar zijn wel vijftien mannen die een stratenloop kunnen winnen Knipogen

hannuit800.jpg

Morgen D-day! Het is te zeggen. Sinds vorige winter train ik gewoon in de wintermaanden, kilometers malen. De twee jaren daarvoor lag ik zelfs 2-3 maanden volledig stil. Ben eigenlijk pas van vorig jaar echt beginnen trainen. Nu had ik me voorgenomen om eveneens zoals vorig winter bezig te blijven, maar nu een veldloop of zes + Leuven te doen. Ondertussen zijn Leuven en al vier crossen achter de rug. Drie korte crossen en één lange. Allemaal wat meer "regionale crossen". Toch kwam ik telkens jongens als Ali Hamdi, Wesley De Kerpel, Sam Valgaeren,... tegen. In Grimbergen was de top acht zelfs "Afrikaans" al dan niet genaturaliseerd getint. Ik weet niet waar ik me morgen kan aan verwachten, waarschijnlijk nog meer goede lopers aangezien het de vijfde manche van de Crosscup is. Wesley De Kerpel (clubgenoot) verdedigt er zijn leiderstrui op de korte cross. Voor mij is het doel simpel...net zoals vorige veldlopen gewoon mijn best doen met de bedoeling er sterker van te worden richting zomer toe. De veldlopen zijn niet echt een doel...dat blijft in de zomer. Dit jaar heb ik me voorgenomen wat minder stratenlopen te doen en mijn tijden te verbeteren + me toe te leggen op de 800m. Daarom zijn korte crosskes wel ideaal denk ik. Morgen nog Hannut en 16 februari Rotselaar, deze is georganisserd door mijn club (ROBA) en is tevens een Crosscupmanche + KVV...extra voor geprikkeld dus. Daarna komt het zomerseizoen eraan en bereid ik me daarop voor. Als ik morgen zonder kleerscheuren aankom en op mijn niveau kan finishen dan is dat voldoende. De vorige korte crossen werden afgewerkt tegen 3'40" en 3'45"/km...afhankelijk van de zwaarte. Aangezien ik verwacht dat Hannut een zware omloop gaat zijn, ben ik daar morgen zeker tevreden mee...zolang ik maar niet laatste ben. Ik heb best wel wat zenuwen en misschien zelfs onnodig?! We zien wel wat het morgen wordt...bij leven en welzijn lees je hier morgen het wedstrijdverslag van mijn Lotto Crosscupdebuut op de korte cross te Hannut...

 

De commentaren zijn gesloten.